Towaroznawstwo I stopnia (inżynierskie)
3,5-letnie studia I stopnia (kończą się uzyskaniem tytułu inżyniera) Towaroznawstwo
Tryb: stacjonarny i niestacjonarny
Kierunek interdyscyplinarny
Specjalności:
- Towaroznawstwo produktów rolnych i żywnościowych
- Towaroznawstwo w hotelarstwie i gastronomii
- Handel i obsługa celna
- Logistyka w przemyśle rolno–spożywczym
Charakterystyka
Studia na kierunku Towaroznawstwo przygotowują specjalistów z zakresu: towaroznawstwa i zarządzana jakością, aparatury i inżynierii procesów produkcyjnych, a także zarządzania zasobami ludzkimi w przemyśle oraz w małych i średnich przedsiębiorstwach. Specjalistów posiadających umiejętności oceny doboru materiałów inżynierskich i technologii do różnych zastosowań oraz oceny własności produktów.
Perspektywy zawodowe
Absolwenci kierunku Towaroznawstwo są przygotowani do pracy w małych, średnich i dużych przedsiębiorstwach przemysłowych oraz jednostkach gospodarczych na stanowiskach związanych z zarządzaniem jakością. Ponadto w laboratoriach analitycznych i kontroli jakości oraz certyfikacji produktów, w jednostkach kontrolnopomiarowych, organach nadzoru urzędowego, ośrodkach badawczo rozwojowych oraz jednostkach doradczych i projektowych.
Towaroznawstwo produktów rolnych i żywnościowych
Profil specjalności towaroznawstwo produktów rolnych i żywnościowych ukierunkowany jest na wszechstronne przygotowanie menedżerów jakości produktów rolno-spożywczych i uwzględnia następujące przedmioty: higiena żywności, kształtowanie jakości produktów rolnych, podstawy biotechnologii, analiza sensoryczna. Absolwenci tej specjalności stają się specjalistami, znajdującymi zatrudnienie:
- jako towaroznawcy lub menedżerowie w przedsiębiorstwach branży spożywczej
- w oddziałach kontroli towarowo-celnej
- w placówkach zajmujących się projektowaniem
- ochroną i kontrolą jakości
- opracowywaniem standardów i atestacją wyrobów
Towaroznawstwo w gastronomii i turystyce
Plan studiów specjalności uwzględnia m.in. następujące przedmioty: agroturystyka, podstawy żywienia człowieka, hotelarstwo, aparatura zakładów gastronomicznych. Absolwenci kończący studia na tej specjalności posiadają umiejętności w zakresie:
- projektowania i organizacji przedsiębiorstw hotelarskich
- techniki i technologii w organizacji usług gastronomicznych
- kształtowania jakości usług turystyczno-hotelarskich
- nawiązywania kontaktów i współpracy z kontrahentami i klientami
- stosowania różnych metod i technik marketingowych w turystyce
- pełnienia funkcji kierowniczych lub reprezentacyjnych w hotelarstwie i gastronomii.
Handel i obsługa celna
Specjalność ta przygotowuje specjalistów – towaroznawców w zakresie organizacji przedsięwzięć handlowych i obsługi celnej. Plan studiów uwzględnia m.in. następujące przedmioty: logistyka, gospodarka magazynowa, ocena jakości towarów i usług, merchandising, technika i wyposażenie obiektów handlowych i usługowych. Absolwenci kończący studia na tej specjalności posiadają umiejętności i wiedzę w zakresie:
- planowania i organizacji przedsiębiorstw handlowych
- transportu i logistyki w procesach dystrybucji i magazynowania produktów
- współpracy transgranicznej i międzynarodowych stosunków gospodarczych
- procedur celnych
- stosowania metod i technik marketingowych w handlu
- kierowania jednostkami obrotu towarowego
Logistyka w przemyśle rolno–spożywczym
W przemyśle rolno – spożywczym logistyka jest jednym z najważniejszych ogniw, które pozwala na obniżenie kosztów funkcjonowania w tym surowców, półproduktów i produktów w tym segmencie rynku. W dobie kryzysu, kiedy konsumenci oszczędzają i uważniej wydają swoje pieniądze, możliwość zaoferowania im towaru w korzystniejszej cenie może być ważnym atutem w konfrontacji z konkurencją. Działania logistyczne mogą obejmować (choć nie muszą się do nich ograniczać): obsługę klienta, prognozowanie popytu, przepływ informacji, kontrolę zapasów, czynności manipulacyjne, realizowanie zamówień, czynności reparacyjne i zaopatrywanie w części, lokalizację zakładów produkcyjnych i składów, procesy zaopatrzeniowe, pakowanie, obsługę zwrotów, gospodarowanie odpadami, transport i składowanie w przemyśle rolno – spożywczym.
Absolwenci kończący studia na tej specjalności posiadają umiejętności i wiedzę w zakresie:
- zarządzania procesami logistycznymi w przemyśle rolno – spożywczym
- sterowania przepływem materiałów w fazie zaopatrzenia, produkcji
- prognozowania sprzedaży i obsługi klienta
- kierowania działem logistyki i sprzedaży w przemyśle rolno – spożywczym
Zapisz się na kierunek Towaroznawstwo
Rekrutacja na rok akademicki 2020/2021