Kiełbasy i kiełbaski Zajęcia praktyczne – warsztaty z przedmiotu Przetwórstwo surowców pochodzenia zwierzęcego Studenci studiów stacjonarnych kierunku Rolnictwo semestr VI odbywali zajęcia praktyczne – warsztaty z przedmiotu Przetwórstwo surowców
pochodzenia zwierzęcego w pracowni gastronomicznej ZSZ nr 4 w Ostrołęce. W zajęciach uczestniczył również uczeń Technikum gastronomicznego. Podczas zajęć dokonali rozbioru tuszy wieprzowej i podziału mięsa na klasy. Studenci poznali rodzaje osłonek  naturalnych takich jak jelito cienkie wieprzowe, kątnica wieprzowa, jelito proste wieprzowe i jelito proste wołowe. Następnie studenci  wytworzyli kiełbasy tradycyjne

  • kiełbasa wiejska biała,
  • wątrobianka,
  • kaszanka,
  • kiełbasa szlachecka pieczona,

oraz:
kiełbasę włoską z parmezanem i winem oraz kiełbasę drobiową z białą czekoladą i nutą kawy.
Następnego dnia uczestnicy zajęć przygotowali degustację wytworzonych kiełbas dla studentów zaocznych.
Dziękujemy dyrekcji ZSZ nr 4 w Ostrołęce za udostępnienie pracowni.
Dr inż. Ireneusz Żuchowski